måndag 21 oktober 2013

Att göra gipsavtryck

Här kommer tips på hur man ksn göra hand och fotavtryck. Jag använder Playdohlera som man kan göra själv och som man kan återanvända några gånger.
Kavla ut tegen så den blir slät. Degen ska vara ganska hög. Ta en vanlig plast kakburk och pressa över och få en cirkel. Jag brukar skära bort lite extra på kanterna efter som burkarna ofta är bredare upptill än nertill. Lägg försiktigt i leran så att inte dina egna avtryck syns. ;)

Nu dags för barnet. Det gör inget om barnet har en tröja på sig, det blir bara gulligt om man får med det i trycket kring handen. Barnet tycker ofta detta inte är då kul då det bör gå fort. Du ska inte vara rädd för att trycka till lite så foten och handen sjunker in i leran. Tips är att du förberätt flera kakburkar med lera ifall det inte blir så bra den första. När barnet är kring i månad så gör det inget att handen är knuten. Då får man med naglar.
Va glad och ha kul under trycket ta gärna hjälp av någon.

Till upphängning brukar jag ta ett avklippt sugrör. Och sätta där jag vill ha upphängningen. Vill man ha namn och ålder eller datum, kom ihåg att skriva baklänges. Skriv en lapp bredvid.  Skriv hur du vill ha det och vänd på pappret och fyll i det bakåfram.

Blanda gips. Fyll på lite i taget i början och slå på burken då alla luftbubblor försvinner. Så nu är det bara att vänta på att gipset ska brinna.

När det brunnit klart, ta bort sugröret. Vänd på burken och tryck ut formen. Nu kan du ta bort leran och det som sitter kvar kan du spola bort under rinnande vatten och använda diskborste för att få bort all lera. Lägg på papper så det får torka.
Klart. ..

Hoppas denna förklaring kan hjälpa er.
Detta är mina erfarenheter av att ha gjort avtryck i mer än 10 år.
Lycka till.  :)